Wednesday, December 21

Bagaimanakah Caranya?

soalan saya ;

bagaimanakah caranya utk mengurangkan perbelanjaan isi rumah?? mungkin boleh buat cmni kot....

1- POTONG SEMUA BIL2 YG TIDAK MEMBAWAK FAEDAH SGT (maksud sy, kalu xder pon xpe)

cnth : 

astro  -  RM 86++ 
internet + tepon umah  -  RM 120++
-------------------------------------
jumlah  -  RM 206++
-------------------------------------

wow! bole guna RM itu utk tujuan shopping !!!


2 - BELI BARANG DAPUR YG TIDAK BEGITU BERJENAMA & TIDAK BEGITU SEDAP/BERKUALITI DGN MENDAPAT HARGA MURAH SELAGI BOLEH MAKAN/GUNA

cnth :

ubat gigi jenama KOLGET bukan COLGATE (hihi..ada ke?)

jika selalunya belanja dapur kat TESCO mesti hampir2 giler ke RM 400 mungkin bole jimat lps ni jadi RM200 kot... bole ke?? jadi dgn RM itu bole guna shopping benda lain... 


3- kalau selalunya RM minyak kete 400 sebulan sbb g balik keje dan belanja touchNgo RM100...maka jumlahnya RM500, mungkin lps ni g keje naik motor.. bole jimat bykkkkkkk!! - tp itu hanya mimpi je la.. sbb hubby saya xakan punya bg saya g keje naik motor... tp logik la pulak kan.. takkan saya nk naik motor kan... dr PUTRAJAYA KE KL ..jadi, caranya 

saya kena isi borang online PERTUKARAN ke PUTRAJAYA! mm... menariks! aritu dh try mintak tp ntah apa salahnya bos xsign la pulak.. tarikh pon dh tutup..apa da bosss!

tp, sekiranya dpt tukar, save lg RM500!!!! hubby la kena anta g balik keje..waw! BONUS! romantik peluk2 naik motor vespa dia itu kaw! ala2 zaman bcinta!!!! suka! suka! <------ ini STATEMENT PERASAN...

citer2 merepek pnjg2 pon... kesimpulannya kalu dpt save pon bukan ke mna jugak! at the end guna gak..
cuma nk jugak kira...brape total dpt save


RM 206
RM 200
RM 500
---------
RM 906
---------



TAPI PERSOALANNYA..........

adakah dpt aku ber buat demikian????? mcm tak je lahhhhhhhh!







Tuesday, December 20

Terbaekk !!

Wow!

itu je perkataan yg muncol dlm kotak fikiran ni

mayb bg sesetgh org xsuka or lebih teruk mewujudkn fan club anti-kardashian.. (haha..ada ke?)


tp bg aku nilah cara derang cari market. family derang pon dikira success.. of course la derang ni kafirun... dan byk pengaroh negatif such as the unmarried couple - kourtney scott, but then, their family relation is sooo tide! 


mmg family ni buat bisnes tol lah! itu yg aku sgt suka..

even kadang2 tu my hubby dan adik2 pon suka tgk citer derang ni bila aku on je tv ok! sbb mcm susah la nk xsuka ke derang ni.. very mcm fantasi lah!

what i liked bout them ;

1- their DASH BOUTIQUE !! -of course everrrr!
2- life are soo almost perfect ok!
3- MASON the most!!
4- the kardashians-jenner sisters ( so fashionable!!! )
5- rob the heart robber! (haha..see his action in DWTS)
6- bruce is so cool step father! 

dan ada byk lg perkara yg memungkinkan aku suka giler kat derang ni...

paling terbaru ialah.........


yg ini ok! kad krismas! OMK!

what a successful story family ever!



Monday, December 19

KAYA vs KAYAP

Yay!!!

bonus! bonus! bonus!

tp bonus ats kertas je la...
pasal apa?
pasal kejap aje bonus aka no riban2 tu dlm akaun bank. x sampai 24 hours dh tinggal separoh ajeh! cait! punya NURUL AZRIN!

tp aku yakin.. bukan aku sorg je rasa benda ni. org lain pon ada yg sama gak... cuma aku patutnya lebih bersyukor sbb ada gak bonus...drpd xder

smbil2 aku post entry ni aku sedang berada @ servis centre utk melayangkan kertas2 bernilai utk kereta aku itu.. melayang2... mcm debu ditiup angin ok!

pg td je aku dh bayar $ for family day.

pastu nk kena topup credit  CELCOM\\

dan seterusnya topup touchNgo...

apa da kehidupan....

gaji tinggi pon xguna.. sbb $ sumer ke expenses..bills...etc

mcm bodoh je keje makan gaji ni... keje bagai nk gila! ngadap lg perangai sorg2, bermuka2 dgn pegawai2 (kalu x nnt % + increment merudum!)

apa la..

tp walau apa pon, aku ttp bersyukor.....

ALHAMDULILLAH...~~~~





Friday, December 16

Cinta

Cinta...

arini byk kat wall fb aku tulis psl cinta.

org kta bila dh kawin lama skit, romantik tu slow2 hilang..

dulu b4 kawin aku pon rs ye kot apa yg org beser kta... 

rupa2nya, derang ni...mulut kta lain, hati kta lain

hakikatnya, makin lama kita kawin...makin menebal perasaan cinta cuma cara luahan rasa tu berlainan pada setiap org

kalaupon mulut kta nyampah ke..apa ke.. itu hny cara luahan romantik mereka.. hihi..

skrg bila dh kawin baru tau...


i love my mustafar~~~

Monday, December 12

Puteriku..



dah pon tamat layan citer ni...

huh! bercinta! 

tp ok la..xder la best mna pon citer ni. ada gak masa2nya yg SLOW..  tp apa pon, layannnnn




Thursday, December 1

TERJERUMUS ...

OH MY ! OH MY !

sgt terjerumus + terjebak ok! selama ni dok pelik la kan..nape lah giler2 budak remaja ni tergila2 kan k-pop + korean drama bagai + smpai fesyen pon gila ok! tp akhirnya sendiri pon mcm dh mula suka ok! tp xla smpai tahap2 cousin2 aku yg lain2 tu... gila korea!!

kisahnya bermula dgn siaran ulangan drama bersiri BOYS OVER FLOWERS kat 8TV tu.. then bila nk tgk je mcm xder time..last2 xpuas hati g sendiri cari beli DVD..

jumpa dan layan...




( BOYS OVER FLOWERS )

 citer seterusnya, bila tny ke org kedai tu... dia kata citer SCENT OF A WOMAN best... so aku pon beli la.. tp ila tgk xder bape best. best jugak la...cuma umur utk citer ni agak tua. konflik yg pelik... cerita lelaki muda yg jatuh cinta dgn wanita yg hodoh & agak berumur... tp menarik la..
( SCENT OF A WOMAN )


baru2 ni... ofismate aku bercerita, katanya adik dia kata (apakah ayat ini??) drama SECRET GARDEN best.




( SECRET GARDEN )


 aku fikir nk beli MY PRINCESS (yg ada tgh siar kat tv skrg- sbb selalu terlepas)  tp alang2 tu grab je lah 2 2 kann...( hiih..) dan tidak semena2...trtiber bole plak tny ke tokey kedai

" ada ke citer cirer yg tgh ada8tv jam 7 tu"
"oh! itu cerita ha... ada ada!"


then, dok belek3...TERBELI lah pulak........................


jadi, bila dh terbeli byk..makanya kenalah tgk kan....



jadi kesimpulannnya : 

secret garden adalah 1 cerita yg sgt3 best ok!!!!!!!

beyond the realm of conscience pula..mmg konflik + episodnya ada 33 ok! 

dan

skrg ni drama GREEK SEASON 1 & 2 yg aku beli akhir thn lepas, xabis2 tgk lg ok!!! 
tolong!!! 
apakah aku ni!!!!


Thursday, November 24

Apa daaa.......

* sila lupakan benda2 di sekitar akhbar di bawah ni...
itu cuma khayalan anda je.. 
sila fokuskan kpd tajuk itu sahaja! 


 kuikuikui...




Apalah pny alasan! ada jugak kes cmni... cmner org nk support music malaysia kalu sendiri pon huru hara?? kasihan artis wanita berkenaan...juga kasihan artis lelaki yg bakal menerima trofi tu...agak malu ok!

Dari Sudut Pemandu


 *masa memandu ke tempat keje pagi itu... kabus pagi tu x seperti selalunya... ianya agak berat dan tebal ok!




* masa memandu ke pasar utk beli bhn mentah.. hihi. pelangi yg biasa kita jumpa tp jarang utk menikmatinya... kebetulan lampu isyarat merah agak lama...so, agak berkesempatan la nk snap 1 pic




sesungguhnya ianya 1 anugerah yg xterhingga kita dpt menikmati semua kejadian2 alam ni....

Allahuakbar...

Tuesday, November 22



Skrg ni sumer nk ckp psl bola.

BOLA.. BOLA.. BOLA..

tp kan, sbb bola lah kita rakyat Malaysia ni bersatu... boleh la dikatakan secara x langsung la. sbb kebelakangan ni kita mcm dh kurang nk bergaul dgn jiran, famili... (ada sebahagian la.. bukan aku - wekk! pasan sendiri!)

tp sememangnya, dgn yakin aku katakan :

BANGGA MENJADI ANAK MALAYSIA!!!

kpd bukan malaysia tu, jgn la serius sgt bila kalah tu. kesian ke rakyat yg menonton dgr citer smpai ada yg mati la bagai.... takziah buat mereka dan keluarga mereka....


Sunday, November 13

Shantekkan Diri Tapi.......

Huwahhhh!!!.... rasa mcm xder keyakinan diri yang tinggi dah ni!

Kenapakah?

Rambut aku ni ha...rebonding dh turun..akibat rambut dh makin memanjang...nk buat lg...
TOLONG!!!!
tp masalahnya kalu dok buattt je kang xder plak nmpk mna 1 rambutku yg asli kan...
tp.. rambut asli pon xbape nk shantekkk (kuikuikui.........)

al-memanglah pkai tudong.. tp nk gak nmpk shantek menggoda2 dpn hubby kan...??

aaakuikuikuikui....

agak2nya cmner eh??

nak rebonding lg ke..x eh??





Thursday, October 20

INFO KESIHATAN

br je dpt baca link dr fb kawan2...

korg darah jenis apa? aku darah O...

so, aku juz copy paste daah jenis aku jelah yer..


Diet Untuk Golongan Darah 'O'
Dr. Peter J.D'Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum.
Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan. Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D'Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang.
Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.
Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.
Ciri khas golongan darah O:
  • Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
  • Mudah mengadaptasi berbagai makanan
  • Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
  • Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
  • Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian
Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan: Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek: Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek: Sepotong kuih
Makan Malam: Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba


pasni leh la nk kawal skit pemakanan guna format dr ni... mana tau mudah nk turunkn berat badan ke kan...

Wednesday, October 19

INFO FOR MUSLIMS

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah ;




1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.


2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.


3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.


4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.


5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.


6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.


7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi 
kematian.                             

9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.


10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.





p/s : saya dpt info ni dr link kat fb.. drpd hilang cmtu je..baik la saya copy paste info ni..kalu pon bukan utk org lain, mesti berguna utk diri sendir juga kan....

Thursday, September 29

Sakit gigi la pulakkk...........



huwahhhhhh!!! 

sakit gigi!!!!!!! mlm td terselit kerang kat celah gigi. camner plak la kerang pon bule tercelit??? mmg sudah renggang betol gigi geraham aku ni gamaknya!!!

lps mkn tu aku pon dok la tkinja2 guna tooth pick tapi malangnya ........... kerang dpt dikeluarkan tp serpihan2 tooth picks plak tselit... pastu masuk plak @ tgh2 antara gigi... masuk ke dlm gusi ok!!!

oh! skrg sedang mbengkak!!!!!!!

nak nangis...............................................


Sunday, September 25

Sabar

Tak tertahan rasanya hati aku ni...
Pening kepala bila terfikirkannya...
Sanggup mereka???

Tp xper..
Kalau itu semua benar,

Ya Allah.. Tunjukkan kekuasaanMu

Tp jika itu hanya 1 tuduhan...
Aku redha..

Sesungguhnya masa menentukan segala2galanya......

Ya Allah..
Lindungilah keluargaku
Sesungguhnya aku sayangkan mereka...
Setiap perkara yang terjadi pasti ada hikmahnya...


Wednesday, September 21

Sedang MENGGILA ok!

hai bloggerz + readerz  + visitorz + frendz... sumer lah! hihi....

arini nk citer skit la.. saya skrg ni tgh dok menggile menjahit ko! mesin dh lamanya beli tp yg serius mjahitnya baru2 ni lah... starting nk dekat raya aritu... so far, selain menjahit seluar katok adik2, saya dh jahit skirts (pendek + panjang), baju kurung, langsir (itu mmg awal2 dh jahit...tp ala2 sambil lalluu je la.. jahit lurus je)

tp dulu semlm saya dh menyiapkn langsir utk dapur bg menggantikan plastik (bole cayer ke b4 ni saya jus guna plastik as langsir..sumernya gara2 xpandai menjahit!! hahahaha... tp agak2 la weh.. tgk corak la.. bukan corak karton bagai tu tp ala2.... mmg mcm kain betol lah!







ha..inilah contoh plastik meja yg saya buat sbgai langsir daput saya.. amacam?? cara x? hahahaha.... hamekaw! 



bukan malas / apa...tp mmg saya xreti nk jahit fancy2 mcm umah korg... itu yg selepas je raya mcm leh jahit, saya start la jahit apa saje! apa saje ok! apa yg adik2 saya hulur sumer saya buat... termasuklah memotong jeans yg singgkattt..., track suit yg koyak di bhgn lutut...., kangkang koyak..., kecikkan baju... ala2 baby T shirt.., dan byk lagi! 

rasa mcm bangga plak dgn diri sendri sbb drpd zero to hero! hahahahahaaaaa....

ha! psl langsir tu, lihat lah kat bwh ni hasil jahitan saya.... tp jgn la gelak tau sbb

SAYA BUDAK BARU BELAJAR....................
KALAU SALAH JANGANLAH GELAK............



 mmmm..nmpknya kini saya mcm xbape pandai nk ambik gambr cantik lah pulak... bengkang bengkok! eh! bukan... itu bengkang bengkok adalah disebabkan suka hati ms time nk iron tu... hihihi.... tp at least saya dh buat kan....... oh ya! langsir cmni pon bole jadi skirt tau! utk info, kalu korg br nk bajar menjahit mcm saya ni ha.. saya nasihatkan belilah kain cotton, corak mudah sama ada bergaris / berkotak2, so senanglah nk handle... jgn lah terus2 beli kain memahal.... 





ahha! yg ni pic terbaru saya...baru snap semlm.. itu pon sbb nk tunjuk ke korg baju kurung yg sedang saya pkai itu adalah hasil jahitan ku!!!  suka! suka! suka!


Eh! lupa plak nk snap pic mesin jahit saya yg xberapa nk canggih + digital... basic but cute! kuikuikui....




Thursday, September 8

Tembikai~~




saya sedang mencintainya...
jika sebelum ni pandang sebelah mata pon x...kini sudah hampir seminggu saya menikmatinya!
saya terperasan, sepanjang 1minggu ni saya menikmatinya, badan menjadi agak senang hendak di bawa. 
sebelum ni saya ada masalah period yg sangat2 xmunasabah, semuanya sudah hilang... harap2 hilang itu disebabkan pola pemakanan yg telah berubah! InsyaAllah.... AMIN

Tuesday, August 23

Kongsi Ilmu Itu Kan Bagus


Kelebihan Surah Al-Waqiah

Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.

(Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.”

(Hadis riwayat Ibnu Ady)Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.

”Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat.

Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa khasiat, antara lain: Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang berlimpah ruah.

Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk), insyaAllah di tunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.

Supaya menjadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’. InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan di jadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.

Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.

Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya; pada malam Jumaat berikutnya itu, selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali.

Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah. Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.

Surah ini jika dibaca disisi mayat atau orang yang sedang nazak, insyaAllah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya.

Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya.

Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, InsyaAllah segera melahirkan dengan mudah.

Boleh juga dibaca disisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya; Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Puasanya “tidak memakan sesuatu yang bernyawa / tidak makan ikan, daging, segala haiwan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.

Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.

Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali.


InsyaAllah~~

Tuesday, August 16

Relax2 kan




saya terjumpa 1 website yg agak menarik! kiranya bule la wat2 sesuatu yg bule mengembirakan hati sikit di kala2 tgh dok poser nih....

ala...saje suka2... kalu nk tau apa,

try klik kat bawah ni!








p/s : utk memain / motivasi diri bule la.... tp utk percaya 100% jgn ok!


Tuesday, August 9

Baru Terasa...

APAKAH???

Tetiber saat membaca wall kwn2 kat fb (yg mna mayb derang x g tarawih ni...)

Terasa mcm nak beraya. B4 ni mcm xder terasa pulak... dh malam2 hening ni baru nk ko!

Apakah persediaan aku nk buat ni???
Sudah la road tax & insurans mati bulan ni! siang td hubby dh g hidupkan...
melayang sudah riban riban gaks!
Apakah yg tinggal?
Hadoi!

Tunggu aje $ BONUS masuk... barulah leh citer! skrg ni cuma leh terasa2, berangan2 je la...



p/s : tahun ni raya ala2 cara selamat je la......................................


Baru Terasa

Monday, August 8

Tanda Tanya ??




Bulan puasa boleh pakai contact lens tak?

bukan sebab tak nampak tapi sebab tujuan saje2 nak nampak cantik je....
maksud saya, sekadar fashion...

boleh ke?





Cerita - Cerita Berbuka Puasa

Assalamualaikum kawan2.... (ala2 baik la kunun..)kata bulan poser!

dah lama rasanya menyepikan cerita2 sendri kan.. asyik copy paste citer bukan2 je kan...
arini nk citer lah skit pulakkk....

sepanjang bulan poser ni kebykkan waktu aku berbuka @umah makcik.

sbb apa?

sbb pakcik aku, mak & abah meniaga lauk pauk & air kat bazar ramadhan seksyen 16 BBBangi... (ala...yg dekat dgn SHELL tuu..) so, alang2 berbuka lah kat sana.. kecuali pada hari2 ada pasar malam iaitu ari selasa & sabtu (xmeniaga) aku masak sendiri atau beli je..

so, nak citerlah ni! sabtu lps aku masak! hubby kata sabtu kena masak! ha! hamek ko! sumer benda yg terhidang ats meja pd ari tu aku masak sendiri ok!

apakah cerita ini benar?? eh! tentulah!!! ok!

apa kah yg aku masak? ha..lihat pix kat bawah ni...





ha..nilah keseluruhan makanan tu! sorilah agak bersepah sedikit ms snap pic ni...hihi... malas dah nk atur...PENAT OK!



Coconut Shake! sendiri bikin ok! sgt puas hati! (plastic cup - cecair yg berwarna putih itu)




Haziq dah duduk (CHOP!) tempat awal2 ok!




Laksam! (yum!yum!)




Nasi Ayam Terhebat ku! (hihihi...prasssan sendri!)




cempedak goreng! (terbaeeekkk! sbb isi tebal............)
p/s : sila lupakan side2 hitam di area tepung itu kerana itu hanyalah side effect shj..hihi..)



demikian cerita pendek (oleh sbb mls nk tulis panjang2 ...bulan2 puasa ni kurangkan menaip! nnt terliurrrrrrrrrr )



Thursday, August 4

Craving......

ROTI JALA !




OH! sempena bulan poser ni aku dok CRAVINGGGG lah ke ROTI JALA! oh! roti jala sangatlah sedap ok!

Sunday, July 31

Beribu Sesalan BY Shila, Ning & Jac

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku


Ramadhan 1432 Hijrah


Selamat Berpuasa & Beramal ...


Friday, July 29

walaupon seri tp kita (malaysia) ttp kalah dgn aggregate dgn singapura! game mlm td mmg sgt mengharukan!!! dgn nyanyian NEGARAKU yg sgt bersemangat pernah aku dgr... aku rs sgt berbangga menjadi warga Malaysia!!

tp aku paling berbangga bila mana pemain kita adalah 100% buatan Malaysia!!!!!!!!

kuat jugak harimau nih!





tp apa pon kalah ttp kalah! tp sokongan padu terhadap pasukan harimau malaya xpernah susut pon! mungkin dgn bola ini lah Malaysia jadi 1


p/s : baik la kita main dgn maruah...bukan asyik nk berdrama... je! sikit2 nk jatuh! lelabih lg si buncit itu! blah la... PURA2 jeeeeee



Thursday, July 28

Mengaummmmmmmmmmmm!!!!!!!

yg aku tau ini mlm kasi pukullllll habis itu singa ok rimau!

mengaUMMMMMMMMMMMMmmmmmmmm!!!!

Monday, July 11

Who Says BY Selena Gomez

I wouldn't want to be anybody else

( Hey! )

You made me insecure
To me I wasn't good enough
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough
I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn't want to be anybody else

Na na na na na
Na na na na na na
I'm no beauty queen
I'm just beautiful me

La na na na na na na na na
La na na na na na na na na

You've got every right
To a beautiful life

( C'mon! )


Who says
Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting

Trust me
That's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful
Who says


It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you
You tell 'em what you mean
But they keep whiting out the truth

It's like a work of art
That never gets to see the light
Keep you beneath the stars
Won't let you touch the sky


La na na na na na na na na
La na na na na na na na na

I'm no beauty queen
I'm just beautiful me

La na na na na na na na na
La na na na na na na na na


You've got every right
To a beautiful life
C'mon

[Chorus]

Who says
Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting

Trust me
That's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful
Who says

Who says you're not star potential
Who says you're not presidential
Who says you can't be in movies
Listen to me, listen to me

Who says you don't pass the test
Who says you can't be the best
Who said, who said
Won't you tell me who said that

( Yeah, WHO SAID )

Who says
Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting

Trust me
That's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful
Who says

Who says
Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting

Trust me
That's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful
Who says

Wednesday, June 15

Hari ini saya rasa sgt letih. Apa keje kat sekolah yg aku rs letih sgt ntah. xdaya pulak rsnya!

Monday, June 13

Weekend Yang Puas Hati

Kenapakah?

Sbb, walaupon x kemna2... dok umah je... sekadar g kenduri kawin2 je la!
tp puas hati sbb apa yg aku target sumer dpt ok!

apakah target itu?

Piala FA : Terengganu

Akademi Fantasia 9 : Hazama



Wow! mmg xsangggggka sgt2 terengganu menang ok! sangka ku kelantan lg.. yelah.. melihatkan kpd prestasi + mingu lps pon derang menang besaWW pny kan.. tp rezQi berpihak kps Terengganu jugak akhirnya ok!!!

oh! sukaaaaaaaa!!!



Terengganu FC

di mnakah kesilapan pasukan kelantan??? : tu la...org dh kta..jgn bwk mercun bek gak... oleh sbb perlawanan tertunda selama 5 minit, sbb tu lah bole kalah! oleh sbb patut main dlm 94-95 mins cmtu.. kena plak tambahan lg masa 5 mins... sempat la plak kena gol sendri... x bole la nk salahkan daudsu sbb dia pon dah try sehabis bole kuarkan bola!

to kelantan fc fans : lain kali jgn bwk + baling mercun ok!!! tau la negri tu dekat dgn thai.. nk seludup2 mercun ni senang sgt...tp main kat negri kamu sajalah! stadium xbole ok!


Ok! tinggalkn perlawan sabtu, masuk ari ahad plak...tunggu AF9 aka AF Finale!

Malas pulak nk g dataran p3 tu ...bukan apa, ms siang tu ada gak tingin nk g... tp bila dh mandi2 ptg tu, rs malas menghantui aku! dok umah melebarkan lengan sudahhhhh! tp berbaloi gak! sbb hazama menang!

Wow! mmg 1 penantian yg berbaloi... abah aku mesti suka tu! bukan apa, tingat ms konsert prelude dulu, ms dok pilih2 pelajar AF.. abah dh berkira2 dh si hazama ni dpt masuk... malangnya! xpdt la pulak kan......

tp kali ni, dpt gak dia masuk dan jadi juara pulak tu! juara pon bukan takat juara bodoh2 je!

persembahan mlm final td mmg gempak! aku suka lagu pukau yg dia nyanyi... dgn siap video klip lg kao!

then 2nd song plak... besh! konsep kena tarik nyawa oleh malaikat2... wow!


tp paling gempak pd hazama mlm td adalah rambutnya ok! suka pulak aku tgk... dan yg aku respect ialah dia jaga fans dia..bila mna setiap kali konsert dia pkai kain merah kat lengan tu!



kesimpulannya : Terengganu & Hazama WOWWWWWWWW!!!


apakah nk buat selepas weekend ini yer??




Sunday, June 5

Akhirnya !

Akhirnya ! setelah berminggu2 mencari novel ni dpt jugak! Kat mna dpt? Kat Bookstore @Mines!!! Oh! betapa tersgtlah suka aku!





Kenapakah dulu dlm byk2 novel hit aku bole terlepas novel ni dulu?? (tetiber br tingat yg baru nk bjinak2 dgn dunia novel, aku dh bercinta la pulak kan....)





tu psl la x terbeli (kot laaa...)





Ok! pasni nk layan novel ni. Perut pon dh kenyang dek subway sdwich td! (erkk! alhamdulillah)





PSP pon br caj..merah lg lampunya.. so, leh la lyn jiwanggggggg! weeeeee!





da daa~~~~

+ CARI CERITA SAYA + ~❤✿¸.•*¨`*•..¸✿❤

ACCIDENT (2) AT HOME (3) BIRTHDAY (3) EDIT BLOG (7) GAMIN HILL (10) HANTARAN (2) HOLIDAY (5) IKATAN (13) IN LAW STORY (4) INFO SHARING (6) JAHAT (2) KISAH FAMILI (19) KISAH KAMI (18) KUCING (1) KURSUS (3) LYRICS (21) MENU (18) NATURE (2) NEW YEAR (3) PATRIOTIK (5) PETS (3) RAMADHAN (7) RAWATAN (2) RAYA (11) SAHABAT (12) SALOON (2) SHOPIN (10) TAKZIAH (1) TV (2) WAYANG (14) WORK PLACE (5)