pastu plak aritu mama bangi ada bagi PETAI JEROKs..so..lg la b+ selera nk mknnya!
bg aku, xperlu mknn mahal2 utk merasa kenikmatan xterhingga! apa lg! jom lah tgk pic.. dan kali ni bermurah hati plak nk share resepi... (xtau la org lain tp style aku cmni..) mehle kongsi...
Ikan Tenggiri Masak Lemak Cilipadi With Reboungggg
Bahan-bahannya ;
1 1/2kg - Ikan Tenggiri
1 kg - Santan
30 biji - Cilipadi
RM0.50 - Rebounggg
Serbuk Kunyit (kalu ada kunyit idup lg bagusss!)
1 Asam Keping
1 1/2kg - Ikan Tenggiri
1 kg - Santan
30 biji - Cilipadi
RM0.50 - Rebounggg
Serbuk Kunyit (kalu ada kunyit idup lg bagusss!)
1 Asam Keping
Cara membuatnya ;
1 Tumbuk cilipadi bersama2 kunyit & garam kasar. Kalu malas, blend je..
2 Masukkan ke dalam kuali / periuk
3 Tuangkan santan ke dalam
4 Hidupkan api dan biar santan mcm masak skit...bukan pecah minyak tau! api tu jgn la besaW..
5 dan mcm masak skit santan tu, barulah dimasukkan rebounggggg
6 Kendian, masukkan lah ikan tenggiri ke dalam, kacau slow2.. jgn smpai ikan pecah..
7 Akhir skali masukkan sekeping asam keping. Bole jugak xletak, sbb dh ada reboungg tu tp reboungg skrg2 ni xbape nk masam lah..so, kasi campak lah! Perasakan dgn garam + gula (percik2 je..bagi imbang rasa...)
8 Ha! tunggu la lauk masak then apa lg....hidang & makanLAH! haha..
Lauk ni sedaaaaaap sgt kalu dimkn dgn petai jerok & ulam timun. Cara KAMI lah.. tp kalu musim petai tiba, ha! pegh! petai pon skali masuk dlm lauk! itu lg terANGKAT!!
Selamat Mencuba ~
1 comment:
MUSti cuba...
Post a Comment