Acara balik dr Rompin smlm.. memproses petai2ku..utk dijadikan petai jeruk...huhu.. bole ke pon nk masuk dlm blog?? buleeeeeeeee...
Siap call mama bangi lg tu cmner cara2 yg tersenang nk buatnya.. hihi..
Step - by - step
1. Kita guna gunting utk buang tepi2 papan petai tu ye...puan2. potong sebelah aje..yg belah lg 1 tu xpyh potong la.. tujuan potong tepi2 ni utk memudahkn proses memicit keluar isi2 petai.
2. Sambil2 kita nk potong tepi petai, bole la didihkn air. dh didih, masukkn petai2 td. tunggu hingga kulit2 petai tu bertukar color dr hijau menjadi hijau2 kuning..jgn lam sgt.. nnt lembik plak petai.
3. Kemudian, suamkan dia. Buang air dlm periuk td & tuang air baru dan masukkan garam kasar ke dalam. ikut la rasa masin yg puan2 suka. air pon, ikut la byk mna petai puan2 tu. bila dh sebati garam, air pon dh mdidih..tutup api & biarkn smpai air tu sejuk... bole jugak kalu nk transfer ke dlm bekas lain. sbb periuk kan lmbat sejuk...
4. Dalam pd air tu nk dijerang, mohle kita picit keluar petai2 tu td. ha! ini time paling aku suka! picitttt jgn x picit!!
5. Lps dh abis picit, then basuh la skit isi2 petai tu. masukkn dlm bekas yg puan2 nk guna. masukn jgn penuh2. buat 3/4 je tau. bila air garam td dh sejuk, tuangkan ke dlm bekas biar penuh / lebih seinci dr isi petai.
6. Tutup bekas dan biarkan di dlm suhu bilik semalaman. Esoknya, bila try bukak bekas tu...mak aih!!!1 bau petai jeruk menusuk! ha..time ni, bole la disimpan ke dlm fridge. bole mkn smpai 5/6 thn tau! kalu xabis2 la..umah aku ni kalu petai jeruk...kejap je. hadapppppp
1 comment:
oohh my fav too... selalu kalau balik rumah mak mertua mesti dia tapaukan aku nih.. nak buat sendiri takde la wehhh...
Post a Comment